Tour door Almere

Op donderdag 17 oktober hebben onze participanten een mooie tour door Almere gemaakt. We werden hartelijk ontvangen op het stadhuis voor een presentatie over project Oosterwold gegeven door gebiedsregisseur Werner Brouwer.
Daarna zijn we onder begeleiding van stadsgids Marie-Josée Roselaers door Almere gereden en hebben we bij Floriade terrein 2 panden mogen bezichtigingen en uiteindelijk zijn we geëindigd in project Duin waar we de avond heerlijk hebben afgesloten onder het genot van een hapje en drankje bij Harbor House.


https://maakoosterwold.nl/ Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier wordt de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Dat betekent dat iedereen op elke plek een kavel mag uitzoeken. Behalve een overzichtelijk aantal spelregels zijn er geen beperkingen wat betreft functies en kavelgroottes. Dat is uniek in Nederland.

https://floriade.almere.nl/ Informatie over de inrichting van het Floriadeterrein en de gebiedsontwikkeling. De Floriade is immers niet alleen een wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022, maar ook een nieuwe, groene stadswijk die na de wereldexpo aan de oever van het Weerwater verrijst.

https://duin.nl/ Het nieuwe landschap dat in DUIN wordt gemaakt, is geen uiterlijke schijn. Er ontstaat een nieuw robuust ecosysteem met een bijzondere vegetatie en een uniek watersysteem. De duinen gaan, net als de duinen aan de Noordzeekust, regenwater vasthouden en zorgen zo voor vertraagde afvoer bij zware regenbuien. Dit water sijpelt, gezuiverd door het zand, aan de teen van het duin in een nieuw stelsel van kreken. Door de aflopende duinen stroomt het water in slingerende kreken door het bos het gebied uit naar Almere Poort.