Interview Egbert Janssen

Egbert Janssen, Janssen & Van Dijk Garantiemakelaars: “Het is fijn om te zien dat de Vastgoedmonitor zijn inbreng heeft gehad de afgelopen jaren”

Hans Koopman, Nick de Boer en Kees de Jong vroegen mij in 2006 en 2007 om samen met hen de Vastgoedmonitor op te zetten. Heel leuk natuurlijk! Ik ben een cijfermatige man, ik ben altijd heel erg met data bezig in vastgoed en ik denk dat ze mij ook daarom benaderden. 

De eerste jaren waren we daar ook hoofdzakelijk mee bezig: met het analyseren van data. Via de NVM, de branchevereniging van makelaars, kregen we per kwartaal de cijfers toegestuurd. Maar dat was heel grofmazig dus dat moesten we finetunen en er verdieping op toepassen.”

Hoe typeer je de impact van de Vastgoedmonitor de afgelopen jaren?

“Je kan cijfers bekijken en beoordelen, maar het is ook interessant om de trends eruit te lichten en te zien wat je er voor je eigen bedrijf, branche en regio mee kan. Uiteindelijk ook richting de overheden en de woningcorporaties. Destijds was de ontwikkeling van Veenendaal-Oost illustratief. Daar zaten heel veel appartementen in de bouwplannen. Met de Vastgoedmonitor in de hand wisten we op basis van data te overtuigen dat het toch slimmer was om naar grondgebonden woningen te gaan en de appartementen in een later stadium te ontwikkelen. Omdat dit beter aansloot op de behoefte van dat moment en de financiële crisis waar we destijds in zaten. Ja dan is het fijn om te zien dat er toch naar je geluisterd wordt en dat er een woningaanbod kwam dat aansloot op de vraag in de regio. Zo heeft de Vastgoedmonitor toch zijn inbreng gehad de afgelopen vijftien jaar.”

Egbert Janssen, Janssen & Van Dijk Garantiemakelaars