De middenhuur staat momenteel volop in de belangstelling. 

Graag stel ik me eerst even voor: Bart van As, Directeur-bestuurder van Idealis en per 1 juli namens de Regio Foodvalley woningcorporaties in het bestuur van Stichting Vastgoed Monitor Regio Foodvalley. Idealis is dé studentenhuisvester in de regio met 5700 verhuureenheden.

Middenhuur

Maar vanuit de Vastgoed monitor wil graag iets meer vertellen over de middenhuur. Middenhuur staat momenteel volop in de belangstelling. Dat merken we ook op de website van Stichting Vastgoed Monitor Regio Foodvalley: Link. Nu is al veel te lezen over middenhuur maar graag neem ik u even mee waar de belangstelling vandaan komt. Om te beginnen, een middenhuur woning is een huurwoning met een huurprijs tussen tussen € 752,33 tot € 1.005,-. Maar voor wie zijn deze woningen nu interessant?

Inkomen

Met een laag inkomen kun je een woning huren bij een woningcorporatie, waar de prijzen en de prijsstijgingen gereguleerd zijn. De bewoners van deze woningen hebben daardoor minder last van prijsontwikkelingen in de markt. Met een hoog inkomen heb je meer mogelijkheden om aan een woning te komen, omdat je meer kunt betalen of meer zekerheid kan bieden. Met een middeninkomen verdien je daarentegen te veel voor de sociale sector van woningcorporaties, terwijl de sterk stijgende huizenprijzen in krappe woningmarkten ervoor zorgen dat ze de koop- en huurwoningen in de vrije sector steeds minder vaak kunnen betalen. Het gereguleerde segment van particulieren is dan een optie, maar ook daar is concurrentie door hogere inkomens. Deze grote groep, 3,7 miljoen huishoudens, vallen daardoor tussen wal en schip. Deze groep wordt alleen maar groter. Een sociale huurwoning kent een gemiddelde wachttijd van ongeveer 8 jaar in de Foodvalley dus voor starters op de woningmarkt met een laag inkomen ook niet direct bereikbaar.

Verstedelijking

Dus dat er zoveel op middenhuur wordt geklikt is helemaal niet zo onlogisch. Zeker in de Foodvalley waar we zien dat inwoners van de Randstad met hun ten gelden gemaakte overwaarden zich begeven op de koopmarkt hier.

Voorraad

Het vergroten van deze voorraad is structureel noodzakelijk om doorstroom te bevorderen, want betaalbare huurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen zijn nu nauwelijks beschikbaar. Nu zit er heel weinig doorstroming ook vanuit de sociale huurwoningen.

Voor starters die gelijktijdig betaalbaar willen wonen én vermogen willen opbouwen, is de oplossing om middelduur huren te combineren met sparen. Zo kunnen zij nú betaalbaar wonen en later een hypotheek afsluiten. Middeldure huurwoningen geven starters bovendien de mogelijkheid om later door te stromen wanneer zij voldoende inkomen hebben en/of gespaard hebben. De middeldure huurwoning blijft daarmee langjarig beschikbaar voor de doelgroep.

Bart van As  

Directeur-bestuurder van Idealis

#regiofoodvalley #woningmarkt #vastgoed #wonen #woonagenda